Skip to main content

VictronConnect-handleiding

11. Opgeslagen trends & Direct uitlezen

In deze sectie:

11.1. Opgeslagen trends

Opgeslagen trends is een nieuwe functie die gegevens registreert en opslaat in het niet-vluchtige geheugen van compatibele Smart apparaten, zelfs bij stroomuitval of loskoppeling van de accu.

De gegevens worden elke 30 minuten geregistreerd, zodat het aantal geregistreerde dagen dus ongeveer 46 dagen is . De uitzondering is de Smart Battery Sense: die heeft een bewaartermijn van 181 dagen.

Opmerking

Dit werkt alleen als er via Bluetooth verbinding gemaakt wordt met het Victron-product. Helaas werkt dit niet als er verbinding gemaakt wordt via een VE.Direct USB-kabel, en (daarom) werken deze trends niet op een Windows-apparaat omdat ze alleen kunnen worden aangesloten via de VE.Direct USB kabel.

Momenteel worden opgeslagen trends ondersteund door SmartSolar-acculaders, BMV-712 Smart, SmartShunt en Smart Battery Sense. Meerdere Smart apparaten zullen in de toekomst hieraan worden toegevoegd.

De opgeslagen waarden verschillen afhankelijk van het smart Victron apparaat:

 • SmartSolar-acculaders ondersteunen trends voor accuspanning, stroom en temperatuur, evenals de stroom van het laadvermogen, de PV-spanning en PV-stroom.

 • BMV-712 Smart en SmartShunt ondersteunen trends voor accuspanning, stroom, de laadstatus evenals de Aux-ingang (accutemperatuur, of middelpuntafwijking, of startaccuspanning.

 • Smart Battery Sense ondersteunt trends voor accuspanning en accutemperatuur.

Zo werkt het:

 1. Open de VictronConnect-app.

 2. Tik op het apparaat waarvan de opgeslagen trends bekeken moeten worden.

 3. Tik in het statusscherm op het tabblad TRENDS.

  Hiermee worden de opgeslagen gegevens opgehaald, wat enkele seconden kan duren.

 4. Selecteer de parameters voor de blauwe en oranje gekleurde grafieken.

 5. Gebruik de + en - knoppen of zoomknijp om de gewenste tijdsperiode te bekijken.

 6. Gebruik de schuifregelaar onder de grafiek om de exacte waarden voor elk gegevenspunt op elke datum en elk tijdstip binnen het interval te bekijken.

VC_Stored_Trends_combined.svg

11.2. Direct Uitlezen (Instant Readout)

VictronConnect kan de belangrijkste gegevens van Smart producten weergeven op de pagina met de apparaatlijst zonder dat er verbinding gemaakt hoeft te worden met het product. Dit omvat visuele berichten van waarschuwingen, alarmen en fouten die diagnostiek inschakelen.

Het voordeel hiervan is:

 • Beter bereik dan een gewone Bluetooth-verbinding.

 • Geen noodzaak om verbinding te maken met het Smart product.

 • De belangrijkste gegevens zijn in één oogopslag zichtbaar.

 • Versleutelde gegevens.

 • VE.Direct- en VE.Can-apparaten profiteren ook van deze functie; er is geen nieuwe firmware en installatie vereist. De Direct Uitlezen gegevens worden in VictronConnect weergegeven op de pagina met VRM-apparaten.

 • VE.Direct-producten geven ook de transmissiegegevens weer bij gebruik van de VE.Direct-naar-USB-kabel voor aansluiting op een PC of Mac.

VC_Local_Broadcast.svg
VC_VECan_VEDirect_remote_broadcast.svg
VC_Notification.svg

Direct Uitlezen gevenes worden lokaal verzonden via Bluetooth (links) en VE.Direct / VE.Can (midden) via VictronConnect-Remote. Dit omvat ook berichten van waarschuwingen, alarmen en fouten (rechts).

Het verzenden van Direct Uitlezen gegevens is standaard uitgeschakeld en kan worden ingeschakeld op de pagina met productinformatie zoals hieronder beschreven:

 1. Open de VictronConnect-app.

 2. Tik op het apparaat waarvoor direct uitlezen ingeschakeld moet worden.

 3. Tik op het statusscherm op het tandwiel om naar de Instellingen-pagina te gaan.

 4. Tik op de drie stippen in de rechterbovenhoek.

 5. Schakel onder aan de pagina met productinformatie de Instant Readout in. Als deze selectie niet beschikbaar is, is het Smart product nog niet compatibel. Zie de compatibiliteitstabel.

  VC_Instant_Readout_Enable.svg

 6. Nu zal de live data zichtbaar zijn in de apparaatlijst voor dit apparaat.

 7. Als er op de twee verticale pijlen aan de rechterkant getikt wordt, zal belangrijkere informatie over het apparaat worden weergegeven.

11.3. Opgeslagen trends en Direct Uitlezen compatibiliteit

Zie de onderstaande tabel voor een overzicht van Victron Smart-producten en welke ervan opgeslagen trends en/of direct uitlezen ondersteunen. Producten die niet in de lijst staan worden niet ondersteund, ook al hebben ze wel Bluetooth.

Victron Smart apparaat

Opgeslagen trends

Direct Uitlezen

SmartSolar Charger

Ja

Ja

Inverter RS, Multi RS, MPPT RS

Nee

Ja

Lynx Smart BMS

Nee

Ja

Lithium Battery Smart

Nee

Ja

SmartShunt

Ja

Ja

BMV-712

Ja

Ja

Smart Battery Sense

Ja

Ja

Inverter Smart

Nee

Ja

Sun Inverter

Nee

Ja

Orion -Tr Smart DC-DC Charger

Nee

Ja

VE.Bus Smart-dongle

Nee

Ja

VE.Bus omvormer / acculader

Nee

Ja1)

Smart BatteryProtect

Nee

Ja

Smart BMS 12-200 en CL

Nee

Ja

Orion XS 12/12-50 A DC-DC acculader

Nee

Ja

VM-3P75CT Energiemeter

Nee

Ja2)

VE.Direct Bluetooth Smart Dongle i.c.w.

BlueSolar MPPT

of BMV-700/702

of omvormer VE.Direct

Nee

Ja

1) VE.Bus omvormer/acculaders ondersteunen Direct Uitlezen, hetzij bedraad (via een MK3-interface) of draadloos (via VE.Bus Smart dongle). Let op dat dat bij bekabeling via een MK3-interface de communicatie met een GX-apparaat wordt geblokkeerd (en dus kan leiden tot alarm- en foutcondities voor het VE.Bus-apparaat) zolang deze kabelverbinding bestaat.

2) Hoewel de VM-3P75CT geen Bluetooth heeft, wordt direct uitlezen ondersteund via een rechtstreekse kabelaansluiting (VE.Can of Ethernet).