Wapserveen.com: een milieubewust en innovatief bedrijf

Duurzaam en ecologisch ondernemen

Wapserveen.com is in 2004 ontstaan in de gelijknamige plaats in Drenthe. De eigenaren, Jan Blok en Angelique Schipper-Blok, zijn begonnen met een melkveehouderij. Later is het bedrijf verder uitgebreid met onder andere aardbevingsbestendige log huizen, een imkerij, een Bed & Breakfast, een atelier en koeien voor scharrelvlees. Bij Wapserveen.com staat duurzaam en ecologisch ondernemen voorop, vandaar de keuze voor een off-grid systeem van Victron Energy.

 Duurzaam en ecologisch ondernemen
Wapserveen.com past op allerlei manieren  duurzaamheid en ecologisch ondernemen toe, zowel bedrijfsmatig als in het dagelijkse leven. Zo is het hout van het log huis afkomstig van duurzaam bosbeheer. Voor elke omgehakte boom worden er 4 nieuwe bomen aangeplant. In het huis wordt gebruik gemaakt van een bio kachel en op het terrein is  een eigen waterpomp aanwezig. Verder draait het bedrijf en het woonhuis op groene stroom door middel van zonnepanelen.

Zonne-energie
Op het dak van Wapserveen.com liggen 544 zonnepanelen, waarvan 120 panelen gekoppeld zijn aan het off-grid systeem van Victron Energy. De overige 424 panelen worden gebruikt om direct terug te leveren aan het net middels een netgekoppelde omvormer.

Victron Energy systee
3 x 48V 10kVA Quattro omvormer/acculader
24 x 2V OpzS 1520Ah in een 48 volt accu bank
1 x BMV 700 battery monito
1 x Color Control GX
1 x Phoenix lader

Werking van het systeem

Overdag worden de accu’s geladen door middel van zonne-energie. Wanneer de accu’s vol zijn en er nog steeds energie wordt geproduceerd door de zonnepanelen wordt de overige stroom terug geleverd aan het net.

Op deze manier worden de accu’s altijd volgeladen zodat ze ’s nachts weer gebruikt kunnen worden.

In de zomerperiode, wanneer er voldoende zonne-energie beschikbaar is, kan het bedrijf tot 3 weken zonder het net draaien. Wanneer er te weinig zonuren zijn om de accu’s vol te laden, wat voornamelijk in de winterperiode zal gebeuren, zal het systeem kort gebruik maken van het net  en worden de accu’s bijgeladen middels netstroom.

Het systeem is ook gekoppeld aan een generator, zodat de optie bestaat om compleet onafhankelijk van de energiemaatschappij te zijn.

Verbruikers

Het grootste stroomverbruik komt voort uit de melkveehouderij. Hier wordt gebruik gemaakt van apparatuur wat dag en nacht beschikbaar moet zijn en niet zonder stroom kan, zoals een koelmotor, melkmachine, vacuumpomp (3kW), krachtstroom motoren (1kW) en verlichting. Daarnaast wordt de stroom uit de accu’s gebruikt voor apparatuur in huis, zoals een vaatwasser, wasmachine, droger, verlichting, etc.

Tot slot wordt de Johannes postkazerne, welke in de buurt van het terrein ligt, door Wapserveen.com voorzien van groene stroom. De kazerne gebruikt de stroom om de allerdaagse activiteiten van de militairen te kunnen uitoefenen.

Meer informatie over Wapserveen.com:

www.wapserveen.com

Het biologische melkveebedrijf draait volledig op het off-grid systeem van Victron Energy. Zo heeft het bedrijf dag en nacht groene stroom. Het vee van Wapserveen.com bestaat uit melkkoeien, bio stieren, waterbuffels en kalveren. Een deel van het vee wordt gehouden voor scharrelvlees.

Jan en Angelique wonen in een aardbevingsbestendige lodge. Deze is gebouwd van 100% biologisch hout. Bij Wapserveen.com zijn deze lodges tevens te koop.