Mobiele kliniek Ghana

De kracht van goede gezondheidszorg

Betrouwbare energieoplossing
Ghana heeft vele afgelegen plattelandsgemeenschappen. Het is soms moeilijk om medische behandeling en medische voorzieningen op deze locaties te bieden. Niet alleen vanwege de afgelegenheid van de locatie zelf, maar ook vanwege het gebrek aan een stabiele stroomvoorziening van het nationale elektriciteitsnet, als dit überhaupt al is aanwezig is. De Ghanese gezondheidsdienst biedt nu echter, met hulp van Victron Energy-partner Elecnor SA, een geavanceerde oplossing om een stroomvoorziening te implementeren die nodig is voor een betrouwbare medische zorg, waardoor ‘Energie. Altijd. Overal.’ beschikbaar komt.

Mobiele klinieken voor afgelegen gemeenschappen
Om deze afgelegen gemeenschappen zonder aansluiting op het elektriciteitsnet te ondersteunen, maakt de Ghanese gezondheidsdienst gebruik van mobiele klinieken. Deze mobiele voertuigklinieken beschikken aan boord over een complete set medisch-elektrische uitrusting. De stroomvoorziening van deze uitrusting, zoals een microscoop voor het testen op malaria, een centrifuge en een hematologiemixer, werd voorheen gerealiseerd door gebruik te maken van een dieselaggregaat, hetgeen de enige stroombron was. Dit moest telkens worden ingeschakeld als een arts met een patiënt bezig was. Dat maakte het project niet alleen duur, maar dit zorgde ook voor een lawaaierige werkomgeving en plaatselijke milieuverontreiniging. Een ander nadeel van het gebruik van een dieselmotor is dat vaccins niet kunnen worden bewaard, omdat hiervoor constante stroom is vereist; een basisvoorwaarde, waaraan met een aggregaat niet kan worden voldaan.

Energie. Altijd. Overal.
Elecnor SA heeft dit probleem opgelost door een geïntegreerd zonne-energiesysteem te installeren. Momenteel worden de mobiele klinieken van stroom voorzien door vijf zonnepanelen die op het dak van de voertuigen zijn gemonteerd en zo in totaal 425 watt aan zonne-energie leveren. Een geoptimaliseerde accu-oplading wordt gerealiseerd door gebruik te maken van twee 30A-zonnelaadcontrollers. Twee 185 Ah GEL-accu's worden gebruikt om de verzamelde energie op te slaan en om de DC- en AC-belastingen te leveren via een 350 watt Victron Energy-omvormer.

Om te garanderen dat de vaccinkoelkast altijd van stroom wordt voorzien, is een aparte set van twee 100 Ah Victron Energy-accu's aangesloten. Nu kan de mobiele kliniek onafhankelijk van een aggregaat draaien, zonder lawaai of milieuverontreiniging. De aparte set accu's zorgt ervoor dat de vaccinkoelkast constant van stroom wordt voorzien, zodat de vaccins altijd beschikbaar zijn.

Deze installatie zorgt nu voor een robuuste, betrouwbare en stille stroomvoorziening in vergelijking met het eerdere gebruik van een dieselaggregaat. Dat is de kracht van goede gezondheidszorg.