Veldtest: Zonnepanelen

Een vergelijking tussen Mono, Poly, PERC en Dubbele PV-modules.

Totale zonneopbrengst: --
S
Totale zonneopbrengst: --
S
Totale zonneopbrengst: --
S
Totale zonneopbrengst: --
S
Totale zonneopbrengst: --
E
Totale zonneopbrengst: --
W
Roemenië
--
--
Installatie datum: 09-03-2020
--
--
--
--
--
--
--
Instraling

Dit is een praktijktest en de resultaten zijn specifiek voor deze installatie op deze locatie. Graag onderzoeken wat de beste oplossing is voor de eigen situatie, want de resultaten kunnen verschillen naargelang de omgevingsinvloeden.

Totale zonneopbrengst per 27/03/2023 toen de resultaten opnieuw werden ingesteld:
Mono: 9158 kWh
Split-cell: 9511 kWh
Poly: 9113 kWh
Perc: 9471 kWh
Perc-oost: 1970 kWh
Perc-west: 1730 kWh

Eco-landbouw

Laat een duurzaam landbouwbedrijf groeien met een energiesysteem dat meegroeit.

Onafhankelijke energiesystemen maken een geheel nieuwe generatie landbouw mogelijk. Door duurzame stroom op grote schaal te leveren, liggen nieuwe zakelijke kansen binnen handbereik, zelfs op afgelegen locaties waar er geen elektriciteitsnet aanwezig is. Landbouwmodellen kunnen nu worden gediversifieerd voor nog meer stroomafhankelijke toepassingen, zoals vis- of pluimveebedrijven, groenteproductie of zelfs hele voedselfabrieken. De positieve sociale en economische voordelen zijn groot en verstrekkend.

Door aggregaten te vervangen door zonne-energie als primaire energiebron, wordt de stroombeveiliging verbeterd, onderhoud aanzienlijk verminderd, de totale energiekosten verlaagd en veel duurzamer gemaakt, met een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot tot gevolg. Met Victron Energy zijn de zelfvoorzienende mogelijkheden ongeëvenaard. Onze modulaire opzet betekent dat onze oplossingen kunnen worden geschaald om op gelijke voet te blijven met de stijgende vraag naar stroom. Onze erkende installateurs helpen u graag bij het maken van een uniek plan dat aansluit op uw situatie.

Groene energie

aangedreven door Blue Power

In dit voorbeeld kijken we naar een nieuw kassencomplex als uitbreiding van een al grote zelfvoorzienende eco-boerderij. Vergeleken met vollegrondsteelt bespaart beschermde teelt veel water en kan de productiekwantiteit en -kwaliteit worden verhoogd. Deze speciale energieoplossing zorgt voor waterbehandeling en pompen, samen met een warmteregulatiesysteem en kunstlicht. De vraag naar stroom stijgt 's nachts, als de temperatuur daalt en de lampen van stroom moeten worden voorzien. Laten we eens kijken hoe deze kas 24/7 van zonne-energie kan worden voorzien.

Energieverbruik 's nachts

30kVA

Energieverbruik overdag

80kVA

Vereist piekvermogen

28kVA

In dit voorbeeld

Het dagelijkse energieverbruik wordt berekend door de som van alle dagverbruikers en nachtverbruikers bij elkaar op te tellen. Tel alle Watts van de gelijktijdig gebruikte verbruikers bij elkaar op om het benodigde piekvermogen te berekenen. Zie hieronder andere essentiële overwegingen.

Voor de hand liggende keuzes

Systeem Ontwerp

Overwegingen

Een rondleiding door de ontwerp overwegingen voor een zelfvoorzienend systeem voor een eco boerderij

 • 01

  Waarom is de Quattro een goede omvormer voor dit zelfvoorzienende systeem?

  Onze uiterst veerkrachtige Quattro omvormer/laders voeden al vele jaren de meest veeleisende zelfvoorzienende uitdagingen, in de meest barre omgevingen. De Quattro combineert een omvormer en lader in één behuizing en heeft 2 AC-ingangen. De Pure Sine Wave omvormertechnologie voorziet gevoelige elektronica zoals computers en elke belasting probleemloos van stroom. Dankzij de krachtige adaptieve lader kan een lithium bank snel worden opgeladen door het 'net'. Door de parallelle werking kan vrijwel onbeperkt vermogen worden aangeboden. Ook 3-fasen of gesplitste fase werking is mogelijk, wat betekent dat je systeem na verloop van tijd kan meegroeien met je ambities.
  Omvormers zetten DC enrgie om in AC engergie. De grootte omvormer moet afgestemd zijn op de continue AC belasting én moet in staat zijn de piekbelasting te leveren van gelijktijdige AC belastingen. Bekijk al onze omvormers/acculaders

  De keuze van professionals

  3x Quattro 48/15000/200-100/100: Gebaseerd op een 48 V accubank, zijn drie 15 kVA Quattro's geïnstalleerd in driefase en kunnen continu 45 kVA leveren met een piekvermogen tot 75.000 W, meer dan genoeg om alle industriële apparaten van stroom te voorzien. De drie Quattro's voegen hun laadcapaciteit samen tot een maximum van 600 A. Een AC-PV omvormer van derden wordt toegevoegd aan hun AC uitgang. Op bewolkte dagen vullen de accu's het vermogen van de AC-PV aan via de Quattro. 's Nachts nemen de accu's de volledige stroomvoorziening over en voeden ze alle belastingen. Deze naadloze integratie op basis van frequentieverschuiving wordt mogelijk gemaakt door een software-assistent op de Quattro, die in enkele minuten kan worden geïnstalleerd en werkt met verschillende PV-omvormers van derden.
  Al onze omvormers staan bekend om hun extreme robuustheid in de zwaarste omstandigheden. Voor installaties die zijn geïnstalleerd in omgevingen met hoge temperaturen moet tijdens het dimensioneren van uw systeem rekening gehouden worden met de temperatuurreductiefactor. Zie de informatiebladen voor meer informatie.
 • 02

  Lithium- of loodzuuraccubanken voor dit zelfvoorzienend elektriciteitsnet? En in welk formaat?

  Er zijn veel redenen om voor beide technologieën te kiezen. Maar laten we eens een snelle blik werpen op de kosteneffectiviteit en de praktische verschillen.

  Kosten-batenverhouding van lithium-accu's versus loodzuuraccu's

  Als er gekozen wordt voor een zelfvoorzienende accubank dan is de primaire keuze gericht op de technologie: lithium of loodzuur. Voor zelfvoorzienende toepassingen in grotere (thuis en commerciële) systemen, is lithium snel de nieuwe standaard geworden vanwege de prestaties, en de lagere kosten per cyclus. Voor kleinere systemen gelden de lagere kosten per cyclus ook, maar de hogere initiële investering heeft velen ertoe gebracht om het gebruik van loodzuuraccu's te overwegen. Als gevolg van een aanhoudende neerwaartse prijs, nadert het omslagpunt voor lithium voor kleine zelfvoorzienende systemen steeds meer, en in sommige regio's is dit reeds het geval.

  Praktische verschillen tussen lithium-accu's en loodzuuraccu's

  Het gebruik van lithium in zelfvoorzienende systemen
  Het gebruik van loodzuur in zelfvoorzienende systemen
  Lithium is de nieuwe standaard in grotere zelfvoorzienende systemen, vanwege zijn betrouwbaarheid, prestaties bij hoge temperaturen, optimale schaalbaarheid, snelle (ont)laadcapaciteiten (ideaal voor toepassingen op zonne-energie) en vanuit investeringsoogpunt: een lange levensduur wat zich vertaalt in lagere kosten per cyclus in vergelijking met loodzuur. Ze zijn ook relatief 'onderhoudsvrij', wat vaak wordt gezien als een gunstige factor bij het ontwerpen van betrouwbare oplossingen, vooral voor afgelegen installaties. In de praktijk zijn ze veel lichter en compacter, ideaal voor gevallen met ruimte- of gewichtsbeperkingen.
  Het gebruik van loodzuur in zelfvoorzienende systemen
  Loodzuuraccu's zijn ook een haalbare optie; zelvoorzienede installaties vertrouwen er al jaren op en veel doen dat nog steeds. Hoewel ze een lagere initiële investering bieden, vereisen ze wel meer discipline van de eindgebruikers, die ervoor moeten zorgen dat het systeem goed in de gaten wordt gehouden, niet te diep wordt ontladen, regelmatig volledig wordt opgeladen en de interne accuvloeistoffen worden gevuld. Als hier aandacht aan wordt besteed, dan vormen op loodzuur gebaseerde systemen een veilige en betrouwbare optie. Als we kijken naar de totale levenscyclus van een systeem, hebben loodzuuraccu's vaak een hogere kostprijs per cyclus en tegenwoordig, in sommige regio's, zelfs een hogere initiële investering.

  Victron Energy biedt volledige flexibiliteit als het gaat om het selecteren van een zelfvoorzienende accubank naar keuze. Naast ons eigen assortiment hoogwaardige accu’s, bieden we tevens een aantal goed ondersteunde lithium-accu's van externe fabrikanten aan. Deze accu’s kunnen eenvoudig geïntegreerd worden met behulp van een GX-apparaat. Deze flexibiliteit stelt onze klanten in staat om hun zelfvoorzienende behoeften perfect af te stemmen op hun unieke stroomsituatie.

  Controleer de gegevensbladen van de fabrikant voor de verwachte levensduur en kijk wat werkt in uw (bedrijfs)geval. Elke fabrikant heeft een andere achtergrond en elke fabrikant heeft zijn voor- en nadelen voor uw lokale situatie (beschikbaarheid, ondersteuning, prestaties in warme/koude klimaten, installeerbaarheid, prijs, enz.) Neem daarom contact op met een Victron Erkend installateur in uw buurt en vraag naar hun lokale knowhow.

  Victron Energy staat bekend om hun ondersteuning van lithium-accu's van derden. Er worden grote inspanningen geleverd om te zorgen voor een diepe en probleemloze integratie met andere merken zoals Freedom Won, BYD, Pylontech, MG Energy, zodat ze naadloos kunnen samenwerken met de GX-apparatuur van Victron Energy. Als u met niet-ondersteunde merken werkt, wordt het gebruik van een Victron-accumonitor aanbevolen zodat de laadstatus nauwkeurig kan worden doorgegeven aan het grotere systeem. Vraag uw plaatselijke erkende installateur om advies. Controleer welke merken ondersteund worden Vraag uw plaatselijke Victron-installateur

  De keuze van professionals

  Lithium: 60 kWh - 6x BYD B-box lithium accumodules: Aangezien de aanbevolen ontladingsdiepte ergens tussen de 10 en 20% ligt, kan een effectieve accucapaciteit van ±50 kWh deze kas 24/7 volledig van stroom voorzien. In dit voorbeeld is het energieverbruik overdag 80 kWh en 's nachts 30 kWh. Aangezien de verbruikers overdag voornamelijk worden gevoed door het AC-PV zonnepaneel, is 50 kWh accucapaciteit meer dan genoeg om bewolkte periodes op te vangen en de installatie door de nacht te loodsen. Lithium werd gekozen vanwege de prestaties bij hoge temperaturen tot 55 graden, de optimale schaalbaarheid, de snelle oplaadmogelijkheden en vanwege de 'onderhoudsvrije' factor die vooral op deze afgelegen locatie zeer welkom is. Bij gebruik van een lithiumbank van derden is een GX-apparaat verplicht. Het GX-apparaat is geïntegreerd via een CANbus-interface en wordt gebruikt voor het instellen en beheren van laad- en ontlaadlimieten en voor het uitwisselen van foutcodes en informatie over de laadstatus.

 • 03

  Hoe zonne-energie bijdraagt aan dit zelfvoorzienende systeem, en met welke MPPT-regelaar?

  Elk zelfvoorzienend systeem is anders en elke locatie kan voor unieke uitdagingen zorgen. Er moet rekening gehouden worden met een groot aantal variabelen, zoals de dag- en nachtbelastingen, de verliezen, de efficiëntie van de panelen en hun geografische locatie met betrekking tot zonnestraling (de hoeveelheid zonlicht die op een bepaalde plek valt), de helling en oriëntatie van de zonnepanelen, de schaduw en het vuil of de sneeuw die verliezen in de serie zonnepanelen zelf kan veroorzaken. Andere factoren zoals de plaatselijke kosten van zonnepanelen, de accubanken en het reinigen van zonnepanelen spelen ook een rol. Daarom is elk systeem anders en is het ontwerpen van een zelfvoorzienend systeem de taak van een plaatselijke expert. Bekijk het onderstaande om een idee te krijgen, en gebruik onze calculators voor standaard zonne-energie en een zelfvoorzienend systeem.

  Als het dagelijkse energieverbruik bekend is, dan kan de doelgrootte van de zonnepanelen berekend worden. Logischerwijs moet minimaal het dagelijkse energieverbruik kunnen worden geoogst, inclusief de stand-alone perioden en de compensatie van eventuele verliezen. De veiligheidsmarges die door specifieke invloeden bepaald worden, zijn tevens relevant. Hoewel er veel overwegingen en methoden zijn om de berekeningen mee uit te voeren, is het onderstaande bedoeld om u een idee te geven.

  Berekenen van de zonneopbrengst
  Elk zelfvoorzienende systeem is anders en elke locatie heeft zo zijn eigen uitdagingen en zonneopbrengst, en daarom moeten de berekeningen worden uitgevoerd door iemand met lokale en praktische ervaring. Dit is de reden waarom ons wereldwijde netwerk van erkende installateurs opgeleid is met 45 jaar aan knowhow, en waarom ze zorgvuldig zijn geselecteerd op basis van hun (lokale) kennis en hun hoogwaardige dienstverlening. Gebruik onze DC calculator Gebruik onze calculator voor een zelfvoorzienend systeem Vraag de installateur in de buurt

  Dagelijks energieverbruik * (1 + systeemverliezen) / gemiddelde zonnepiekuren per jaar * geval-specifieke invloeden = grootte zelfvoorzienende zonnepanelen.

  De zonneinstraling varieert op basis van de geografische locatie en het seizoen. Gebruik onze calculator voor zonne-energie om een idee te krijgen van uw lokale instralingsfactor.

  De keuze van professionals

  Een hybride 30 kVA AC-zonnepanelen gecombineerd met 8 kVA DC-zonnepanelen: Het stroomprofiel van dit systeem wordt gekenmerkt door een relatief groot dagverbruik van 80 kWh samen met een aanzienlijke stroombehoefte 's nachts van 30 kWh. Het vermogen van een 8 kVA DC-gekoppeld zonnepaneel dat ±32 kWh per dag opwekt, wordt geoogst door 2 MPPT SmartSolar MPPT 250/70 VE.Can units om de accubank op te laden met een extreem hoge efficiëntie van 99%. Als de accu's vol zijn, leveren ze de energie om de belastingen te voeden via de Quattro omvormer.

  Om de dagverbruikers van stroom te voorzien wordt de totale capaciteit versterkt door AC-gekoppeld zonnepanelen van 30 kVA, geoogst door een Fronius 27 kW Eco AC-zonne-omvormer, die de zonneopbrengst direct omzet om de dagelijkse belastingen in realtime van stroom te voorzien en om te helpen het onnodige gebruik van de accubank te verminderen en zo de levensduur van de accu te verlengen. Als de zonneopbrengst daalt, zal de Quattro naadloos de AC-omvormer aanvullen met energie van de DC-zonnepanelen en/of accubank. Overtollige zonne-energie van de AC-zonnepanelen wordt gebruikt om de accubank op te laden via de AC-ingang van de Quattro-omvormer/acculader.

 • 04

  Wanneer kiest u voor AC-PV- of DC-PV-zonnepanelen en wanneer voor beiden?

  Er moet een keuze gemaakt worden als het gaat om de verschillende technologieën waarbij zonne-energie omgezet wordt naar consumeerbare energie: DC- of AC-gekoppelde zonne-energie, of beide in een hybride model.

  DC-gekoppelde zonne-energie of DC-PV
  AC-gekoppelde zonne-energie of AC-PV
  DC zonne-energie laders hebben een zeer hoog rendement van 98% van het paneel naar de accubank, waardoor DC de uitstekende keuze is als de meeste energie moet worden opgeslagen in de accubanken voor de nachtverbruikers. Met een omvormer zoals de Quattro kunnen ook dagverbruikers van stroom worden voorzien (er moet rekening worden gehouden met omvormerrendementen van ±96%). De zonneladers van Victron Energy kunnen (volledig) lege accubanken weer op peil brengen, zodat de werking automatisch wordt hervat. Dit is van cruciaal belang bij lithium accu's, waar zelfontlading een accu permanent kan vernielen.
  AC-gekoppelde zonne-energie of AC-PV
  AC-omvormers voor zonne-energie hebben een rendement van ±94% vanaf het paneel rechtstreeks naar hun AC-uitgang, waardoor ze efficiënter zijn om rechtstreeks zware verbruikers overdag van stroom te voorzien, zoals airconditioning of zware keuken-/kantoorapparatuur, en waardoor het duurzame en totale kW-vermogen dat het systeem kan leveren, toeneemt. Het gebruik van AC-PV als de enige oplaadbron voor de accubank wordt niet aanbevolen vanwege de efficiëntie en de veiligheid: AC-PV heeft een elektriciteitsnet nodig om te (her)starten en kan daarom niet zelf starten als de accu's leeg zijn.

  De keuze welke technologie te gebruiken hangt van veel factoren af, waaronder het moment waarop de pieken in het stroomverbruik worden verwacht: overdag of 's nachts (of beiden). In een goede zelfvoorzienende praktijk met grotere systemen die zowel overdag als 's nachts veel energie nodig hebben, wordt vaak een hybride combinatie van zowel AC-PV als DC-PV gebruikt, zodat gebruik gemaakt wordt van hun individuele voordelen. Victron Energy staat bekend om de integratiemogelijkheden van externe PV-omvormers, zoals Fronius.

  De minimale totale opbrengst van alleen DC-PV-zonnepanelen moet gelijk zijn aan de totale dagelijkse consumptie en verliezen (24 u), berekend met het gemiddelde van de beschikbare zonuren.

  Alleen DC-PV

  Op DC-PV-gebaseerde zonneladers zijn veel efficiënter voor het opladen van accubanken dan AC-PV-gebaseerde zonneladers.

  Overdag worden de accu's efficiënt opgeladen voor de nachtverbruikers en tegelijkertijd worden verbruikers overdag meestal gevoed met energie van de zonnepanelen, door middel van de zonnelader en de omvormer/acculader. Als de zonneopbrengst gereduceerd is, dan wordt er energie van de accubank genomen om de belastingen van stroom te voorzien.

  Voor kleine tot middelgrote systemen wordt standaard DC-PV gebruikt. Ze kunnen ook grotere zelfvoorzienende systemen voeden, zolang de zonnepanelen en laadregelaars in de buurt van de accubank en de omvormers geplaatst worden: DC vereist dikkere bekabeling en is beperkt in lengte vanwege de energieverliezen. Dit is niet altijd praktisch, vooral als de dakruimte beperkt is.

  In grote systemen met aanzienlijke dagelijkse verbruikers in een systeem, is een hybride opstelling een goede en duurzame zelfvoorzienende praktijk.

  Hybride: Een combinatie van AC-PV en DC-PV

  Een combinatie van AC-PV en DC-PV wordt gebruikt als er grote dagverbruikers zijn en een deel van de belastingen 's nachts moeten worden gevoed.

  AC-PV zorgt voor de belasting gedurende de dag en gebruikt de overtollige stroom om de accu's op te laden. DC-PV wordt gebruikt voor het efficiënt opladen van de accu en de rest van de stroom kan worden gebruikt om de belastingen van stroom te voorzien. Als de belasting op elk moment het beschikbare vermogen van de AC-PV-omvormers overschrijdt, zorgen de Quattro-omvormers voor het verschil, gebruikt uit de accu-opslag. Zelfs het aggregaat kan zo automatisch worden opgestart.

  Voor zelfvoorzienende systemen met AC-zonneomvormers raden we altijd aan om een DC-reeks toe te voegen voor efficiënt opladen van de accu, maar ook om het systeem automatisch back-up te geven als de accubank helemaal leeg is. AC-omvormers kunnen zichzelf niet opstarten als er geen elektriciteitsnet aanwezig is. Een DC-reeks kan de accu's opladen, waardoor de Victron omvormers opnieuw worden geactiveerd om het elektriciteitsnet te creëren. Als er wel een elektriciteitsnet aanwezig is, zal de AC-PV omvormer ook automatisch weer online komen.

  De AC-zonnepanelen is zo gedimensioneerd dat het het totaal aan gelijktijdige dagelijkse belastingen rechtstreeks van stroom kan voorzien, zoals de airconditioning, en de was- en keukenapparatuur. De AC-PV-omvormer is gedimensioneerd om de gemiddelde belastingen aan te kunnen. De DC-zonnepanelen zijn zo gedimensioneerd dat de accubank die de verbruikers gedurende de nacht van stroom voorziet, efficiënt wordt opgeladen.

  De keuze van professionals

 • 06

  Hoe kan ik mijn systeem (op afstand) bedienen, problemen voorkomen en accubanken van derden beheren?

  GX-apparaten vormen het communicatiecentrum van een installatie, waardoor er perfecte controle is over alle systeemcomponenten en de prestaties gemaximaliseerd kunnen worden, ongeacht waar u zich bevindt. Ze zijn ook essentieel om een lithium-accubank van derden te integreren.

  Altijd in perfecte beheersing

  Met behulp van onze VictronConnect-app en het Victron Energy Remote Monitoring-portal of een laptop, kan het systeem lokaal en op afstand gecontroleerd worden. Bewaak de actuele laadstatus van de accu, het stroomverbruik, de stroomopbrengst van de zonnepanelen, het aggregaat en de netspanning, of controleer de tankniveaus en temperatuurmetingen. Spoor potentiële problemen vroegtijdig op door waarschuwingen en alarmen te programmeren zodat een definitieve systeemstoring voorkomen kan worden.

  Om een remote verbinding toe te voegen, kan het GX-apparaat deel uitmaken van een bestaande wifi-verbinding. Anders kan een GX LTE 4G zorgen voor een mobiele internetverbinding voor het systeem en de verbinding met het VRM-portaal. Het werkt op 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Kleinere systemen zonder GX kunnen dit realiseren met behulp van de GlobalLink 520. Het verbindt de eerste vijf jaar 2 VE.Direct apparaten met de VRM, zonder enige maandelijkse kosten of abonnementen.

  Bij gebruik van een ondersteunde lithiumbank van derden, moet er een GX-apparaat gebruikt worden, zoals de Cerbo GX- of een omvormer/acculader-model met een ingebouwde GX-functionaliteit. Geïntegreerd via een CAN-bus-interface, maakt het GX-apparaat verbinding met de BMS van de accubank. Het wordt gebruikt om laad- en ontlaadlimieten in te stellen, te beheren en om foutcodes en informatie over de laadstatus uit te wisselen. Alles om de accubank perfect te laten samenwerken met het grotere Victron Energy-systeem
  Victron Energy staat bekend om het ondersteunen van lithium-accu's van derden. Er worden grote inspanningen geleverd om te zorgen voor een diepe en probleemloze integratie met andere merken zoals MG Energy, Freedom Won, BYD, en Pylontech, zodat ze naadloos kunnen samenwerken met de GX-apparatuur van Victron Energy. Vraag uw plaatselijke erkende installateur om advies. Controleer welke merken ondersteund worden Vraag de installateur in de buurt

  De keuze van professionals

  Cerbo GX, GX Touch en GX LTE 4G De Cerbo GX maximaliseert de prestaties van je systeemcomponenten in real-time en houdt ze perfect op elkaar afgestemd. Het optionele GX Touch screen is perfect voor systemen die in een nette kast of op een moeilijk bereikbare plaats zijn ingebouwd en toont de systeemstatus in één oogopslag. De GX LTE 4G zorgt ervoor dat het management van het resort en hun lokale Victron installateur live waarschuwingen van VRM kunnen ontvangen en waarschuwingen kunnen opvolgen.
 • 06

  Is er voor dit systeem een aggregaat nodig?

  Het systeem heeft een vrij groot zonnepaneel en een accubank om stroomuitval het hele jaar door te voorkomen. Aangezien de groenten ook zonder een dag stroom kunnen overleven, wordt het niet gezien als bedrijfskritisch in vergelijking met bijvoorbeeld een viskwekerij. Met het inzicht in gegevens van de VRM kan dit nauwlettend in de gaten worden gehouden en als er een aggregaat nodig is, accepteren de tweede AC ingangspoorten van de Quattro gemakkelijk AC ingangsvermogen van een aggregaat en kunnen er eenvoudig automatische start-/stopregels worden ingesteld.

Uw browser lijkt de nieuwste technologieën niet te ondersteunen. Overweeg het gebruik van een modernere browser om deze sectie correct te zien.

Schema

voor een op lithiumaccu's gebaseerd systeem

Hoe worden de systeemontwerp overwegingen in een robuust systeem vertaald?

Laden

AC apparatuur (1 fase)

Elk ‘huishoudelijk’ apparaat of ‘zwaar gereedschap’ dat in een thuis- of werkomgeving te vinden is, kan ook in onafhankelijke energiesystemen gevonden worden. Al deze apparaten hebben wisselstroom nodig om te kunnen functioneren (230 V of 110 V).

Sommige van deze apparaten, zoals computers, kunnen gevoelig zijn voor de kwaliteit van het omgevormde vermogen (slecht AC-ingangsvermogen van de wal- of aggregaatstroom kan deze kwaliteit negatief beïnvloeden). Motoraangedreven of warmte opwekkende apparatuur kan piekvermogen voor het opstarten vereisen. Al onze omvormers produceren een zuivere sinusgolf, zelfs als de kwaliteit van de AC-ingang minder goed is, wat ervoor zorgt dat gevoelige belastingen kunnen worden gevoed en dat ze gebruik kunnen maken van een piekvermogen van, over het algemeen, 2x de nominale capaciteit van de omvormer om zelfs de zwaarste belastingen, of eigenlijk elke belasting, probleemloos aan te drijven.

Een aanbeveling zou kunnen zijn om apparaten te gebruiken die voorzien zijn van een A+ energielabel of idealiter nog hoger (A+++) zodat het gebruik van elektrische energie gereduceerd wordt. Dit is aan te raden voor grotere verbruikers (koelkast, omvormer airconditioners en kies voor LED-verlichting).

Voorbeelden van AC apparatuur

 • Heavy duty tools such as a drilling machine or a jigsaw
 • Computers
 • Phone chargers
 • Fridge and freezer
 • Lights
 • Coffee machine
 • Microwave
 • or basically any AC powered device you can think of

Cerbo GX en GX Touch 50

De Victron Energy Cerbo GX is het communicatiecentrum van uw systeeminstallatie, zodat u altijd perfecte controle heeft en de prestaties gemaximaliseerd worden, ongeacht waar u zich bevindt. De optionele GX Touch 50 is een metgezel van de Cerbo GX. Het vijf inch-touchscreen geeft een overzicht van uw systeem en stelt u in staat om in een oogwenk de instellingen aan te passen.

Bewaak de actuele acculaadstatus, het stroomverbruik, de stroomopbrengst van de zonnepanelen, het aggregaat en de netspanning, of controleer de tankniveaus en temperatuurmetingen. Controleer eenvoudig de limiet van de invoerstroom van de walstroom, de (automatische) start/stop-aggrega(a)t(en), of stel zelfs stille perioden in om te voorkomen dat het aggregaat midden in de nacht opstart. Wijzig een instelling om het systeem te optimaliseren, controleer waarschuwingen, voer diagnostische controles uit en los op afstand uitdagingen op met behulp van het gratis Victron Remote Management (VRM)-portal.

De Cerbo GX is een eenvoudig te gebruiken visueel systeem en verandert elke vermogensuitdaging in een moeiteloze ervaring. Maak eenvoudig verbinding via ons Victron Remote Management (VRM)-portal of krijg direct toegang door middel van het GX Touch 50-scherm, een multifunctioneel beeldscherm. U kunt ook gebruikmaken van onze VictronConnect-app met toegevoegde Bluetooth-mogelijkheden.

Om met succes een accubank van derden te integreren, is het gebruik van een GX-apparaat zoals de Cerbo GX nodig om de laad- en ontlaadlimieten te beheren en om informatie over foutcodes en de laadstatus met het grotere Victron-systeem uit te wisselen.

Bekijk onze GX-apparaten

GX 4G-modules

Een GX 4G-module voegt mobiele internetverbinding toe aan uw Victron Energy-systeem. Als uw systeem zich binnen het bereik van een 4G-netwerk bevindt, dan zal het data naar de VRM-website sturen zodat u het systeem vanaf uw smartphone kunt volgen. De module voegt GPS-tracking toe, registreert uw trips en plaatst een geo-hek rondom de installatie. U zult per e-mail een waarschuwing ontvangen als het systeem buiten het geo-hek komt.

Victron Energy biedt meerdere 4G-modules en de GlobalLink 520-modem die, gedurende de eerste vijf jaar, zonder abonnement en maandelijkse kosten, gebruikt kunnen worden. Bekijk onze 4G-modems Bekijk onze GlobalLink 520

Omvormer/Acculaders

Omvormer/acculaders zetten gelijkstroom van de accu’s om naar wisselstroom, waardoor apparaten of zwaar gereedschap veilig van 230 V-stroom voorzien kunnen worden (of 110 V in andere markten). Hun ingebouwde oplader maakt gebruik van het elektriciteitsnet, walstroom of stroom uit het aggregaat, waarbij gebruik gemaakt wordt van de beste adaptieve oplaadalgoritmen voor uw accu’s, ongeacht het type.

Alle omvormer/acculaders van Victron Energy zijn ontwikkeld voor professioneel gebruik, hebben een reputatie van extreme robuustheid en zijn gebouwd met tientallen jaren aan praktijkervaring in de meest veeleisende omstandigheden. Onze extreem weerbare omvormer/acculaders zijn de beste keuze als er zowel inverteren als opladen via AC-ingangen (zoals wal- of netstroom, aggregaten, of AC-PV-omvormers) vereist is. Dankzij hun aansluitmogelijkheden en uitgebreide configuratie-instellingen kunnen de meest geavanceerde uitdagingen het hoofd geboden worden.

De Victron Energy omvormers/acculaders hebben vele voortreffelijke mogelijkheden:

 • PowerControl: automatische besturing voor acculaden om overladen door aggregaat of walstroom te voorkomen.
 • PowerAssist: gebruikt de accu als een buffer om de walstroom tijdens piekvermogen afname te ondersteunen.
 • Perfect vermogen: gevoelige apparaten werken feilloos op de Pure Sine Wave-technologie zelfs als AC-ingangsbronnen geen zuivere AC-stroom produceren. De omvormer/acculaders van Victron Energy lossen deze problemen op en veranderen slechte stroom in perfecte stroom.
 • UPS functie: voor het zonder problemen aansluiten of afsluiten van de walstroom dankzij naadloos overschakelen.
 • Hoge piekstroom: gebruik probleemloos gemotoriseerde apparatuur zonder oververhitting en voorzien elke belasting probleemloos van stroom.
 • Laag eigen verbruik.
 • De ingebouwde lader heeft meerdere adaptieve laad algoritmes om start en service accu's te laden, met een lange levensduur als resultaat.
 • Bij modellen met 2 AC ingangen kan stroom van meer stroombronnen komen, zoals wal-, net- of aggregaat stroom.

Door ons brede aanbod aan modellen is het eenvoudig om de juiste omvormer/acculader efficiënt af te stemmen op uw vereisten. Compacte modellen zijn beschikbaar als er ruimtebeperkingen zijn. Grotere modellen kunnen industriële apparaten van stroom voorzien en vrijwel onbeperkt stroom leveren door een parallelle of 3-fase werking. Bekijk al onze omvormer/acculaders

Omvormers

Omvormers zetten DC van de accu om in AC, om op een veilige manier apparaten en gereedschap met 230V te gebruiken (of 110V voor andere markten)

Alle omvormers van Victron Energy zijn ontwikkeld voor professioneel gebruik en hebben een reputatie van extreme robuustheid, zelfs in de meest veeleisende omstandigheden. De ingebouwde Pure Sine Wave-technologie voedt op een veilige manier gevoelige elektronica zoals computers. Het hoge piekvermogen maakt piekstroom voor het opstarten van zwaar gereedschap mogelijk, zodat u elke belasting probleemloos kunt voeden. De hoge efficiëntie en het ultra-lage eigen verbruik zorgen ervoor dat de opgeslagen energie kan worden gebruikt om de verbruikers efficiënt van stroom te voorzien, zodat er geen rekening gehouden hoeft te worden met ruime marges om energieverliezen te compenseren.

Grotere modellen kunnen industriële apparaten van stroom voorzien en vrijwel onbeperkt stroom leveren door een parallelle of 3–fasen werking. Andere modellen worden geleverd met ingebouwde opladers (omvormer/acculaders) die gebruikt kunnen worden als het opladen vanaf AC-bronnen vanaf de wal of het aggregaat essentieel is. Ongeacht wat u nodig heeft, ons brede assortiment maakt het eenvoudig om de juiste omvormer voor uw toepassing te selecteren, zodat u de kosten voor een groter model bespaart.

Bekijk alle omvormers Bekijk al onze omvormer/acculaders

AC-PV-omvormer

AC-zonne-omvormers zetten energie van de zonnepanelen rechtstreeks om in een bruikbare AC-uitvoer. AC-omvormers voor zonne-energie hebben een vrij hoge efficiëntie, rechtstreeks van het paneel naar de AC-uitgang, waardoor ze efficiënter zijn om grote verbruikers die alleen overdag gebruikt worden, zoals airconditioning of zware keuken-/kantoorapparatuur rechtstreeks van stroom te voorzien. Dit helpt om het duurzame en totale kW-vermogen dat het systeem kan leveren te vergroten.

Voor niet aan het elektriciteitsnet gekoppelde systemen met AC-zonneomvormers raden we altijd aan om een DC-PV reeks toe te voegen voor efficiënter opladen van de accu, maar ook om het systeem automatisch back-up te geven als de accubank helemaal leeg is. AC-omvormers kunnen zichzelf niet opstarten als er geen elektriciteitsnet aanwezig is. In een zeldzaam geval van een lege accubank kan een DC aggregaat de accu's opladen, waardoor de Victron omvormers weer worden ingeschakeld om het elektriciteitsnet te creëren. Als het elektriciteitsnet aanwezig is, zal de AC-PV omvormer ook automatisch weer online komen.

Een combinatie van AC- en DC-PV wordt daarom gebruikt als er grote dagverbruikers zijn en een deel van de belastingen 's nachts moeten worden gevoed. Als de zonneopbrengst daalt, zal de omvormer/acculader naadloos de AC-omvormer aanvullen met energie van de DC-zonnepanelen en/of accubank. Overtollige zonne-energie van de AC-zonnepanelen wordt gebruikt om de accubank op te laden via de AC-ingangspoorten met behulp van de Victron-omvormer/acculaders.

Er worden grote inspanningen geleverd om te zorgen voor een diepe en probleemloze integratie met a lange lijst van AC-PV-systemen die door derden beheerd worden. AC-PV-omvormers worden rechtstreeks ondersteund nadat een software-assistent op onze omvormers is geïnstalleerd.

Serviceaccu's

De serviceaccu, ook wel huisaccu of accubank genoemd, slaat stroom op voor de verbruikers van het systeem en levert autonome stroom voor momenten waarop de ingangsstroombronnen niet (volledig) beschikbaar zijn.

Victron energy biedt verschillende accu soorten, allemaal ontworpen voor professionele toepassing, betrouwbaarheid en lange levensduur in de meest zware omstandigheden. De accu's worden geleverd met 2 jaar wereldwijde garantie en de informatiebladen geven een eerlijk overzicht van de prestaties en het verwachte aantal laadcycli, dus geen verrassingen bij de investering.

Victron Energy biedt tevens volledige flexibiliteit als het gaat om het selecteren van een zelfvoorzienende accubank naar keuze. Een groot aantal goed ondersteunde lithium-accu's van derden kunnen eenvoudig worden geïntegreerd door het gebruik van een vereist GX-apparaat. Deze flexibiliteit stelt onze klanten in staat om hun zelfvoorzienende behoeften perfect af te stemmen op hun unieke stroomsituatie. Als u met niet-ondersteunde merken werkt, is het gebruik van een Victron Energy-accumonitor nodig zodat de laadtoestanden nauwkeurig worden doorgegeven aan het grotere systeem.

Terwijl er meerdere technologieën zijn om uit te kiezen, is de belangrijkste keuze tussen loodzuur of lithium wat hoofdzakelijk afhangt van de verwachtingen van prestaties, kosten per cyclus, en de fysieke aspecten (grootte/gewicht).

 • Kies loodzuur als:
 • Wordt af en toe gebruikt
 • Lagere aanschaf kosten
 • Gewicht en ruimte zijn geen probleem
 • Normaal opladen
 • Kies Lithium als:
 • Intensieve dagelijkse vraag
 • Lagere kosten per cyclus
 • Gewicht en ruimte overwegingen
 • Supersnel opladen

Het bovenstaande geeft waarschijnlijk een te korte beschrijving van 45 jaar aan accu-ontwikkeling, en daarom raden we aan om onze Deep Dive to raadplegen voor meer informatie.

Deep Dive: lithium of loodzuur Controleer welke accubanken van derden worden ondersteund Zie onze brede keuze aan accu's

Zonneladers

Een PV lader vangt energie van zonnepanelen op en bewaart deze in de accu's. Door gebruikt te maken van de meest recente en snelste technologieën wordt de energie opbrengst geoptimaliseerd, om zo op intelligente wijze een volledige lading in de kortst mogelijke tijd te realiseren rekening houdend met staat van de accu, voor betere prestaties... en een langere levensduur.

De zonneregelaars van Victron gebruiken ultrasnelle maximale power point tracking om elke druppel stroom uit de panelen te trekken.

Kleinere modellen hebben een intelligente belastingsuitgang, waardoor schade veroorzaakt door het 'leeglopen’ van de accu’s voorkomen wordt. De smart-modellen maken het mogelijk om de zonneopbrengst te volgen en analyseren met behulp van de gratis VictronConnect-app. Andere connectiviteitsopties maken een remote verbinding via ons VRM-portal mogelijk. Bij grotere systemen kunnen de zonneladers gesynchroniseerd worden, zodat ze als één grote en zeer efficiënte oplader fungeren. Voor systemen met grote, aaneengekoppelde PV-zonnepanelen die 48 V DC-accubanken opladen, zijn er hoogspanningsmodellen beschikbaar.

Bekijk onze PV Calculator om bij de zonnepanelen de juiste MPPT-lader te selecteren

Zonnepanelen

Zonnepanelen vangen energie uit zonlicht op en sturen het door naar een zonnelaadregelaar die de energie opslaat in de accubank van het systeem. Het toevoegen van zonnepanelen aan uw systeem betekent gratis energie, onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet, en stelt u in staat om de behoefte aan lawaaierige, brandstofverbruikende en onderhoudvereisende aggregaten te verkleinen of uitsluiten.

Victron Energy biedt een breed scala aan zeer efficiënte zonnepanelen die uitzonderlijke prestaties leveren bij weinig licht en een hoge lichtgevoeligheid hebben binnen het hele zonnespectrum, waardoor ze de perfecte keuze zijn voor elk systeem. De zonnepanelen van Victron Energy voldoen aan de strengste veiligheidsvereisten en hun beperkte garantie betekent geen toekomstige verrassingen.

Bekijk al onze zonnepanelen

VictronConnect

Alle Victron Energy Smart apparaten kunnen zo uit de hand bewaakt en bestuurd worden. Verbind met de VictronConnect app via Bluetooth en er is meteen toegang tot de prestatie gegevens van het systeem. Eenvoudig aanpassen van instellingen of Aan- of Uitzetten en nog veel meer.

Niet-smart apparaten met een VE.Direct poort kunnen smart worden door door het gebruik van een VE.Direct Bluetooth Smart dongle

Het is ook mogelijk om het systeem op afstand te bewaken en te bedienen. Met de VictronConnect Remote-functionaliteit kunnen Victron-producten met een VE.Direct-interface op afstand worden bediend via een GX-product en het online VRM-portal. Deze krachtige functie maakt volledige productconfiguratie en bewaking van vrijwel overal ter wereld mogelijk met behulp van de VictronConnect-app. De gebruikersinterface geeft het gevoel dat de producten lokaal zijn aangesloten via Bluetooth of een VE.Direct-naar-USB-interface.

Zie wat de VictronConnect app kan doen Bekijk onze GX-apparaten

VRM - Victron Remote Management

Bewaken en beheren

Bewaak en beheer uw Victron Energy-systemen vanaf elke locatie en merk mogelijke problemen vroegtijdig op door waarschuwingen en alarmen in te stellen. Met VRM heeft u altijd een perfecte controle, waar u ook bent.

VRM werkt met een GX-apparaat zoals de Cerbo GX met een internetverbinding, de GlobalLink 520 of de GSM LTE 4-g voor kleinere systemen.

Bewaken

Bewaak in realtime de laadstatus van de accu, het stroomverbruik, de energie-opbrengst van de zonnepanelen, het aggregaat en de netspanning. Optimaliseer de energie-opbrengst en het gebruik met historische grafieken en gedetailleerde analytische rapporten. Merk mogelijke problemen vroegtijdig op door waarschuwingen en de daaropvolgende alarmen in te stellen om definitieve storing van het systeem te voorkomen.

Beheren

Controleer eenvoudig het limiet van de invoerstroom van de walstroom, de schakelaar op de omvormer, het (automatisch) starten/stoppen van de aggregaten, of stel zelfs stille perioden in om te voorkomen dat het aggregaat midden in de nacht opstart. Met VRM kunt u elke instelling wijzigen, waarschuwingen opvolgen, diagnostiche controles uitvoeren en problemen oplossen, ongeacht waar u zich bevindt.

Bekijk al onze GX-apparaten

Vraag de Victron Professional in de buurt.

Elk zelfvoorzienend systeem is anders en verschillende locaties kunnen voor unieke uitdagingen zorgen. Dat is waarom de erkende Victron Energy Professionals opgeleid zijn met de beste knowhow. Hun lokale expertise is van essentieel belang. Alle variabelen moeten worden overwogen met betrekking tot het lokale klimaat en de lokale kosten van zonnepanelen, accubanken enz. Ze zien het als een grote verantwoordelijkheid om altijd de juiste oplossing te adviseren en zij doen er alles aan om jarenlange gemoedsrust te bieden.
Always feel free to ask your local Victron Energy Professional
Een Victron Professional naast een auto met Victron apparatuur

Waarom Victron Energy?

Het is niet één ding waardoor het allemaal werkt.

Onze modulaire, robuuste en onderling verbonden zelfvoorzienende systemen hebben bewezen keer op keer een ongeëvenaarde betrouwbaarheid te leveren, zelfs in de meest barre klimaten. Maar het is onze unieke combinatie van up-to-date hard- en software, intelligente bewakingsapps, het netwerk van hoog opgeleide erkende professionals en wijdverspreide reparatiecentra die van een Victron Energy systeem een onverslaanbaar systeem maakt, dat wordt aangedreven door knowhow.

Icoon van 45 jaar Victron Energy
Lithium accu

Waarom Victron Energy?

Betrouwbaarheid zorgt voor een lange levensduur.

Bij het nemen van investeringsbeslissingen over stroomvoorzieningen kunnen berekeningen die alleen gebaseerd zijn op de prijs misleidend zijn. De werkelijke prestaties en verwachte levensduur zijn net zo belangrijk. Het is maar goed dat de apparatuur van Victron Energy voldoet aan de specificaties, zowel wat betreft de prestaties als de verwachte levensduur (bij gebruik volgens ontwerp). Onze garantie van 5 of 10 jaar en ons eerlijke en snelle reparatiebeleid betekenen dat uw investeringen beschermd zijn en u onder de meeste omstandigheden niet in de steek zullen laten.

Ambulance

Waarom Victron Energy?

Hoe efficiëntie zich vertaalt in een grote kosten-batenverhouding.

Bij accu gebaseerde energiesystemen is efficiëntie altijd de sleutel tot een hoge mate van kosteneffectiviteit. Van onze ongelooflijk efficiënte SmartSolar Charge Controllers tot de manier waarop onze omvormers/laders kunnen zorgen voor een superefficiënt Energy Storage of zelfvoorzienend systeem, of hoe complete systemen worden geoptimaliseerd door onze GX-apparaten: met een Blue Power systeem kunt u er zeker van zijn dat over alle details is nagedacht en dat onze producten voldoen aan hun (efficiënte) specificaties. Dit, gecombineerd met onze reputatie voor extreme veerkracht en verwachte levenscycli, vertaalt zich in kosteneffectieve oplossingen, vooral in vergelijking met 'goedkopere' opties.

jaar garantie
Een Victron professional laat de VictronConnect app zien

Waarom Victron Energy?

Schone energie. Nieuwe bedrijven.

Door de aggregaten te vervangen door zonne-energie als primaire energiebron, wordt de stroomzekerheid verhoogd, het onderhoud verminderd en de totale energiekosten verlaagd tot een omslagpunt waar onafhankelijke energiesystemen een geheel nieuwe generatie bedrijfsmodellen mogelijk maken. Door duurzame stroom op grote schaal te leveren, liggen nieuwe zakelijke kansen binnen handbereik, zelfs op afgelegen locaties waar er geen elektriciteitsnet aanwezig is. Viskwekerijen of hele fabrieken en resorts kunnen, waar nodig, worden gestart of omgebouwd. De positieve sociale en economische voordelen zijn groot en verstrekkend en met Victron Energy kunt u het allemaal van stroom voorzien.

Een Victron professional naast een auto met Victron apparatuur in de achterbak

Waarom Victron Energy?

Nood- en zelzelfvoorzienende systemen aangedreven door knowhow.

Ons wereldwijde netwerk van ±1000 goed opgeleide distributeurs, installateurs en servicepartners staat altijd klaar om te helpen. Van voorraadadvies, installatieadviezen, nazorg en technische ondersteuning. Met het Victron Energy team, hun partners en levendige gemeenschap kunt u er altijd zeker van zijn dat de kracht van knowhow aan uw zijde staat.

Dankzij de feedback, kennisdeling en gegevens van klanten, blijven we voortdurend innoveren. We worden aangedreven door knowhow, wat ervoor zorgt dat wij en onze gebruikers kunnen blijven voortbestaan, wat resulteert een gemoedsrust voor zelfvoorziening in de komende jaren.

Maak kennis met onze commununity Zie hoe we gemoedsrust creëren met een zelfvoorzienend systeem
Motor aangedreven door
Pijl symbool
Maak verbinding met onze
knowhow over zelfvoorziening Bezoek ons nieuwsblog

Uw browser lijkt de nieuwste technologieën, om deze sectie correct te zien, niet te ondersteunen; overweeg het gebruik van een moderne browser.

Compatibiliteit met accu's

Bekijk welke beheerde accu's naadloos kunnen worden geïntegreerd

Download onze brochure zelfvoorzienende, nood- en eilandsystemen
Download icon
Energieopslagsysteem

Bekijk onze ESS ontwerp- en installatiehandleiding

Meer weergeven Carret icon
Robuuste omvormer/acculader

MultiPlus-II GX omvormer/acculader met ingebouwde connectiviteit

Technische informatie

Zorg voor een goede bedrading met Wiring Unlimited

Systeemplanner-tool

Bereken ruwweg de grootte van de zonnepanelen, accu en omvormer.

SmartSolar MPPT RS 48 V

Onze nieuwste MPPT met hoogspanning voor grote zonnepanelen is een herdefiniëring van MPPT-zonneladers.

Voorbeeld oplossingen van onze partners

Bezoek ons nieuwsblog

Vraag uw plaatselijke Victron Energy-leverancier

Heeft u een vraag over een product, of wilt u een systeem op locatie laten installeren? Uw plaatselijk Victron-leverancier is opgeleid om uw exacte behoeften om te zetten in robuuste oplossingen.

Vertrouw op onze wereldwijde service

Dankzij de hulp van een zorgvuldig geselecteerd en goed opgeleid wereldwijd netwerk van geautoriseerde leveranciers, kunnen onze klanten rekenen op een snelle service en ons grote, wereldwijde reparatienetwerk dekt zelfs de meest afgelegen gebieden met een snelle service.